Kogukonnaga kohtumine keskendus peamiselt keskuse haljastuse küsimustele.

Updated: Aug 13, 2019

Eesti Keskuse teade #55

Alissa North, North Design Office

Kaunil kevadisel õhtupoolikul kogunes üle viiekümne kogukonna esindaja ja kohaliku elaniku Torontos asuvasse Tartu College’isse, et kuulata ja vaadata üle plaanid hoone ümbruse kujundamise kohta ning jalutada läbi tulevase International Estonian Centre (IEC) paiknemise ala.


Alissa North, kes on maastikuarhitektiks firmas North Design Office’is, esitas põhjaliku ülevaate väljaku ja katuse kujunduse planeeringust, mõttetööst selle taga ja disaini esteetikast.


Alissa ja tema partner Peter North teevad tihedat koostööd arhitekt Alar Kongatsiga ja tema meeskonnaga, et tagada nende töö ühtsus struktuuri ja kujunduse osas, mille aluseks on puhas Põhjamaadest inspireeritud teema.


Alissa ja Peter asutasid 2005. aastal North Design Office'i. Nad on tunnustatud oma keskkonnaalase ja kunstilise lähenemise poolest, ning nad on võitnud oma projektide eest mitmeid auhindu. Alissa on Toronto Ülikooli maastikuarhitektuuriprogrammi professor ja teeninud maastikuarhitekti magistrikraadi Harvardi disainikoolist 2003. aastal. Seal omistati talle Jacob Weidenmanni preemia silmapaistva võimekuse ja andekuse eest disainis.


„Kui ma mõtlen Eesti peale, tulevad kohe silme ette metsad ja loodus,” selgitas Alissa. „Meie eesmärgiks on luua kujundus, mis meenutaks Eesti maastikku ning sobiks Toronto linnakeskkonda.” Keskuse esise väljaku sillutis kujutaks mustrit, mis on saanud inspiratsiooni eesti rahvarõivastest, merelainetest ja Eestile nii omasest geoloogilisest eripärast nagu seda on lubjakivi kihid. Tänav oleks ääristatud tammedega ja keskosas kasvavad kased pakuvad suvel varju ning talvel valgust, ja teise korruse maast laeni akendest kaunist vaadet puudele.

Keskuse väljak

Läänepoolse vaatega katuseterrassil, kuhu on ligipääs kõigile külastajatele, õitsevad Eestis tavapärased aasalilled, meelitades ligi tolmeldajaliike, mis tõi omakorda üles mõtte katusel asuvast mesilast. Istutatavate taimede hulka kuuluksid ka kohaliku fauna põõsad ja puud, mis toetavad rajatise jätkusuutlikkuse eesmärke, varjates külgnevaid hooneid ja pakkudes täiendavat rohelist ruumi tihedas linnapiirkonnas.

IEC Katuseterrassil

Kuulajate seas oli kohal Mall Puhm, kes rõõmustas, et tema perekonna pühendumine meie kogukonna heaks jätkub. Abikaasa Ilo Puhm ja tütar Kia Puhm on mõlemad olnud Eesti Maja juhatuses ja nüüd annab oma osa tütar Alissa, osaledes uue keskuse disaini juures.


Eesti Maja juhatuse liige ja Eesti Keskuse arendamise juures vabatahtlikuna tegutsev Eric Sehr, esitas oma avakõnes ajaloolise pilgu Toronto kesklinna ümbrusele, kuhu planeeritakse keskust.


„Üheks põhjuseks, miks me täna õhtul nii põnevil peaksime olema, on see, et keskuse ette planeeritav väljak on selle projekti üks olulisemaid elemente,” ütles ta. „Selline ruum puudutab kõiki kogukonnas ... see annab võimaluse peatuda, säilitada ühiseid mälestusi ja hoida oma ajalugu.” Ericu ettekannet saab lugeda järgmises lehes (veebis: saab lugeda siin).


Pärast ettekandeid mindi Alissa ja Alari juhtimisel väikesele ekskursioonile 9 Madison Avenue alale, kus hetkel asub parkimisplats ja kuhu kerkib uus hoone. Koos vaadati üle paigad, kuhu keskuse erinevad osad kerkivad, nagu näiteks väljak ja “suur saal”.

„Alles väljas olles saab aru, kui suur ala on keskuse ehituseks olemas,” märkis üks osalejatest, Lilly Valge Kastelic. „Mitte ainult parkla pole avar, vaid ka 11 Madisoni hoone tagahoov on ootamatult suur, lisades keskusele tähelepanuväärselt ruumi juurde. Kõige selle ühendamine ühtseks keskuseks tähendab ootamatult palju kasutusruumi. Kaasaegne hoone, millega on ühendatud ajalooline komponent, koos Eestist inspireeritud maastikukujunduse ja katuseaiaga, tähendab keskust, mis tõmbab inimesi ligi nii oma sisemise kui ka välimise disainiga."


Eesti Keskuse projektijuht David Kalm viis huvilised naabruses asuvasse 11 Madison Avenue majja, mis on muinsuskaitse all ning millest saab uue keskuse osa. Hoone keldrikorrus üllatas oma kõrgete lagedega. Samas on plaanis põrand umbes meetri jagu sügavamaks kaevata, et muuta ruumi kasutus veelgi sobivamaks ja meeldivaks.

Ilmselgelt oli tunda rõõmsat elevust, kui mõned osalejatest kujutasid end ette istumas kahe aasta pärast keskuse esisel väljakul, nautides värskendavat “Rolling Estonian” sama soojal hiliskevadisel päeval nagu nüüd.

Siit leiab teavet projekti kohta

Join us on Facebook @EestiKeskus

  • Facebook Social Icon

©2018 Estonian Centre.